> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
dimarts :: 8 d' octubre de 2002
 
 
> weblog context per defecte
estètica per defecte
:: provem inter-back en lloc de inter-face

Proper a l'irrecognoscible, l'estètic per defecte -'aesthetic by default'- pot de vegades desarmar a l'usuari per massa simplicitat o ser interpretat com un error i que el contingut passi desapercebut. 'Estètica per defecte' neix a Internet de la relació entre éssers humans i màquines. Durant tres anys, el col·lectiu d'artistes Teleferique experimenta en un lloc web amb un 'interfície per defecte'. El present text prové d'aquesta experiència col·lectiva. Durant la redacció d'aquest text, he tingut present http://www.teleferique.org i ftp://ftp.teleferique.org com exemples per a descriure el que vull dir. 'Estètic per defecte' s'aplica menys a una peça o a un autor, que a una opció col·lectiva de context de treball i vida a Internet (una estètica de l'interfície). La nostra interfície no està feta per un dissenyador gràfic o cap un altre ser humà sinó que està generada per un programa d'ordinador. És la seva raó de ser. 'Per defecte' és una selecció feta automàticament per un programa informàtic en absència d'una opció presa per l'usuari, o abans que l'usuari la modifiqui. A l'iniciar-se, la visualització és inicialitzada per defecte. 'Default' ve del 'defaute' del francès antic, sent 'defaillir' una manca, una fallada. Així que resulta estètic fallar en el moment requerit en un procediment legal o creença, una bellesa per desafiament.

Estètic per defecte està lligat als 'ready-made' de Duchamp (Port- bouteilles, 1913). Des d'un punt de vista lingüístic, ambdós són frases. 'Ready-made' és una frase nominal i 'per defecte' adverbial. Una frase és una cadena de 'paraules' gramaticalment connectades i que tenen un 'significat unitari'. Una frase sovint és fixada per la tradició, més aviat té un ús estès en la vida diària que un nou nom per a un projecte revolucionari. 'Ready-made' és una expressió popular utilitzada el 1913 per Duchamp per a descriure l'art contemporani com a convenció. Una interfície per defecte és més aviat 'ready-chosen' (escollit) que 'ready-made' (confeccionat). Hem instal·lat un lloc web i un servidor tal com es recomana en els manuals tècnics, això és tot. Distingiria entre "elegir un objecte com a acte artístic, una absència de la producció" i "muntar un servidor amb opcions per defecte, una absència de l'opció". Aquesta manca de l'opció és motivada per la negació del disseny gràfic com manera única d'existència per a l'art en els media i en la societat de xarxes. En altres paraules, la nostra experiència estètica té lloc en el context tecnològic. >de *Aesthetic by default. Beauty flavor vanilla* per Etienne Cliquet. Agost, 2002.

context relacionat
>
do it (versió domèstica) :: art on-line per instruccions. 26 de juny, 2002
> open_source_art_hack :: nova exploració museística. 30 d'abril, 2002

> arxiu weblog context

anota el teu i-mail i t'avisarem de les actualitzacions

:: subscriure's

octubre 02
juliol 02
juny 02
maig 02
abril 02
març 02
febrer 02
gener 02
comptenrrera 02
diciembre 01
noviembre 01
octubre 01
october 01
september 01
august 01

mes notícies 00-01.
>>> arxiu

agraïm tot comentari a context@straddle3.net

 

Google


arxius context tota la xarxa
   La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes. Per a aix˛ es necessita d'una Esfera Pública innovadora - declaració de Seattle
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
 
02
http://straddle3.net/context/02/021008.ca.html