> weblog context
sampleja el nou context cultural
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
dimarts :: 3 de desembre de 2002
 
 
> una mirada, una fulla fossilitzada i dos cotxes
primera mirada al món
:: donant sentit a allò desconegut

La primera mirada al món del nadó probablement representa un vertiginós desplegament de formes i moviment, sense sentit per a un nounat. Ara, però, els investigadors de la Universitat de Rochester han demostrat que els nadons utilitzen les relacions entre els objectes per a construir una comprensió del món. Observant de quina manera sovint els objectes apareixen junts, els infants poden captar més coneixement que si simplement veiessin les mateixes formes individualment.

"Està assumit des de fa temps que hemm utilitzat les relacions entre parts d'escenes per a aprendre quines peces formen objectes complets, però aquesta idea mai s'ha provat, ni estava clar en quin moment es desenvolupa aquesta capacitat", diu József Fiser, *coautor de la investigació al juntament amb Richard N. Aslin. "Aquesta investigació demostra que la construcció d'un concepte del món a partir del reconeixement de relacions entre formes en imatges, és possiblement innata, i una capacitat fonamental en els nadons".

"Per a donar sentit a allò desconegut has de poder aprendre coses noves i representar-te-les d'una manera eficient", declara József Fiser. "No t'interessa un mecanisme que et digui que les fulles es troben sempre sobre els cotxes només perquè n'has vist una en un cotxe una vegada. T'interessa un mecanisme que et digui que els cotxes poden existir sense fulles i viceversa, mentre que al mateix temps et digui que els cotxes sempre incorporen rodes, per exemple". Si un nadó veu una fulla en un cotxe, construirà una relació entre tots dos, potser anomenant la nova combinació: un "cotxefulla". Aleshores, però, pot ser que vegi diversos cotxes sense fulles al damunt i així el concepte de cotxefulla es va afeblint mentre inconscientment s'accepta que, per estadística, el concepte de cotxefulla és cada vegada més i més inútil. L'observació que cada cotxe que veu té rodes, no obstant això, arriba a ser estadísticament més i més útil al reforçar-se amb cada nou cotxe que es veu. Aquesta relació-identificació és important perquè el nadó pot construir la seva base de coneixement sobre ella. Quan veu un carretó,
inconscientment observarà que mentre que tots els cotxes tenen rodes, no totes les rodes tenen cotxes, i un nou concepte de rodes començarà a emergir. D'aquesta manera, la freqüència de relacions i la previsibilitat entre objectes visuals li permet construir coneixement sobre coneixement d'una manera jeràrquica. >de *Infants build knowledge of their visual world on statistics*, 25 de novembre, 2002.

> arxiu weblog context

anota el teu i-mail i t'avisarem de les actualitzacions

:: subscriure's

desembre 02
novembre 02
octubre 02
juliol 02
juny 02
maig 02
abril 02
març 02
febrer 02
gener 02
comptenrrera 02
diciembre 01
noviembre 01
octubre 01
october 01
september 01
august 01

mes notícies 00-01.
>>> arxiu

agraïm tot comentari a context@straddle3.net

 

Google


arxius context tota la xarxa
   La participació social activa i informada ès clau per a conformar la societat de les xarxes. Per a aix˛ es necessita d'una Esfera Pública innovadora - declaració de Seattle
| casa | mapa lloc | sobre context | lang >>> english - español |
 
02
http://straddle3.net/context/02/021203.ca.html